2014. február 20., csütörtök

Bálint-nap

Nevezzük így magyarosabb nevén, ezt az állítólag külföldről átvett ünnepet. Azonban ha kicsit utána járunk, bőven találunk ehhez a naphoz fűződő, hazánkban már régóta élő népszokásokat:

"Habár Magyarországon a Valentin-napot 1990. óta tartják számon, a Bálint-napi népszokások nagy múltra tekintenek vissza. Február 14-e mindkét hagyomány szerint valamiképpen a szerelmesekhez, a párválasztáshoz kapcsolódik.
A magyar néphiedelmek szerint Bálint napján választanak párt a verebek, ezen a napon tartják lakodalmukat a madarak. Ilyenkor jönnek vissza a vadgalambok is azokra a területekre, ahonnan ősszel elköltöztek. Egyes vidékeken a madarak etetése is szokás volt ezen a napon, magokat szórtak ki, így járultak hozzá az emberek a madarak lakodalmához.


  Bálint Sándor néprajzkutató jegyezte fel azt a mindszenti régi magyar hagyományt, hogy e napon „csíkot söpörnek”, vagyis utat vágnak a szegediek az udvaron (akár van hó, akár nincs), s oda mindenféle gabonaszemet, aszalt gyümölcsöt szórnak ki az ég madarainak. Muravidéken a fákra perecet, aprósüteményeket aggattak, és a gyerekek együtt lakodalmaztak, ujjongtak a madarakkal. Más helyeken a gazdák Bálint napkor, még napfelkelte előtt megkerülték a birtokot, vagy megmetszették a szőlő négy sarkán a tőkéket, hogy a tolvaj madarakat távol tartsák a szőlőtől.

Bálint-nappal kapcsolatban a néphit gazdag jóslás- és hiedelemanyagot őrzött meg. A gyümölcsöskertekben ekkor kezdik el a fák metszését, és a néphit szerint, ha ezen a napon gyümölcsfát ültetnek, akkor gyorsabban megkapaszkodik, hamarabb rügyezik, gazdag termést fog hozni. Bálint napján jó tyúkot ültetni is, mert akkor a háznak szerencséje lesz az aprójószágban egészen a következő esztendő Bálint-napjáig. Ez a nap a tavasz közeledtét is jelenti, ideje beszerezni a vetőmagot.
Néhány időjósló megfigyelés is kapcsolódik ehhez naphoz. Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik ezen a napon, jó idő lesz. Ha megszólal a pacsirta, s azt mondja: „csücsülj beö”, akkor még hidegre kell számítani. Ha szeles az idő, az asszonyok nem örülnek, mert ez azt jelenti, nem lesz tojás egész évben. A férfiak meg az esőtől félnek, mert a hagyomány szerint akkor kukoricán kívül másból nem lesz jó termés.

A közeledő tavasz nem csak a madarak párosodási kedvét hozta meg, hanem a fiatalok is egyre többet gondoltak a szerelemre. Több szerelmi babonát is alkalmaztak ezen a napon. Úgy tartották, ha valamelyik leány m
adárral álmodik, az hamarosan férjhez fog menni. Naplemente után viszont nem volt szabad seperni a lánynak, mert akkor nem megy férjhez. Azt is javasolták, hogy akik nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg, akkor soha nem fogják elhagyni egymást. Ugyanígy nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól azokat, akiknek összekulcsolt kezét a két anya szentelt vízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemmel verés, igézés, vagy rontás. Sok támadás érte a Valentin-napi szokások hazai meghonosítóit, mondván, hogy ránk erőltetnek egy olyan idegen szokást, amelynek nincs hagyománya nálunk. Nos, úgy tűnik a szerelmesek napja mindig is létezett, legfeljebb nem Valentin-napnak, hanem Bálint-napnak nevezték."

Magunkra térve, igaz, hogy feleslegesnek tartjuk azt, hogy kinevezzünk egy napot a szerelmesek napjának, hiszen az év többi napján is szeretjük egymást, de hát miért is ne, az idén mi is készültünk egy kis plusszal egymásnak.
Én előző nap elmentem bevásárolni, hogy Valentin napon egy finom ebéddel lephessem meg az idősebbik Petit. Este fellépésem volt, ezért döntöttem az ebéd mellett.
Mivel szereti a rákot, mire hazaért az edzésből elkészítettem neki az egyik rákos tésztaspecialitásomat, szívecskés kivitelben.
Természetesen tipikus "pasi" volt. Jóízűen evett, és dicsérte a kaját, hogy mennyire finom, de azt bezzeg nem vette észre, hogy szívecskés. 
Így hát rávezettem. 
Kérdem:
- És milyen tészta ez? 
Mire Ő: 
- Durum?  
- Vááá, nem. Milyen alakú nézd meg jobban!  
- Szívecskés! 
- Az ám. 
- És a sárgarépa? 
- Az is!



 

A desszertünk szív alakú mignon volt, na azt már legalább észrevette! :D

Én pedig egy gyönyörű rózsát és bonbont kaptam Tőle, aminek nagyon örültem. S bár a rózsaszirommal teleszórt gyertyával telegyújtogatott hálószoba meglepetése még várat magára, mégis nagyon boldog voltam, hiszen a Petihez képest ez is roppant romantikus dolog volt. Megismerkedésünk elején ugyanis kijelentette egyszer, hogy ha romantikát akarok, akkor csináljak magamnak. :D Na, ez azóta már sokat változott, bár még mindig nem Ő Mr. Romantika, de jól is van ez így. (Itt jegyzem meg, hogy volt olyan férfivel dolgom, aki mesés virágcsokrokat hozott, csak úgy, mégsem voltunk meg olyan jól egymással, mint a Petivel lassan már 10 éve vagyunk.) 

Szóval így is üzenem: Id. Frisch  Peti, én úgy szeretlek, ahogy vagy! :) :) :)

Tehát kis Petike az ebédje után el aludt, így nekünk is jutott egy romantikus másfél óra apával... :) 
Nagyon jó volt! :)

Na, még gyorsan a rákos tésztasaláta receptje:
Készítsünk fel vizet a tésztának. A felolvadt rákot egy kevés fokhagymás vajon, vagy olívaolajon, pirítsuk meg. (Vigyázzunk, hogy a fokhagyma nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. A rák csak minimális sütést igényel.) 
Főzzük ki a tésztát, ami lehet olaszos, de szoktam teljes kiőrlésű spagettivel, vagy mint most szívecske tésztával készíteni.
Készítsünk egy adag sajtszószt. A gyorsaság kedvért a Knorr-os megteszi. Ha ezekkel megvagyunk, akkor összekeverjük az elkészült dolgokat és jégsalátát, vagy vegyes salátakeveréket és kettévágott koktélparadicsomot keverünk hozzá. Tálaláskor egy kis sajtot is reszelhetünk a tetejére.
Gyors, különleges és finom!
Jó étvágyat hozzá! 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése