2013. február 13., szerda

Mindennapi kenyerünk

Véleményem szerint manapság a boltokban kapható kenyerek egészen mások lehetnek, mint amit anno a nagyanyáink sütöttek. Többféle adalékanyagot is tartalmaznak, bár elméletileg szigorúan ellenőrzik őket, hiszen kenyeret nagy mennyiségben fogyasztunk. Egy időben kiment a divatból az otthoni kenyérsütés, valószínűleg a hosszú, nehéz, időigényes volta miatt. Napjainkban azonban ismét kezdjük felfedezni a saját készítésű kenyér ízét. Lényegesen megkönnyítik dolgunkat a kenyérsütő gépek (amelyek már egész olcsón kaphatóak), de gép nélkül készíthető recepteket is találunk.
Nincs is jobb, amikor a lakást bejárja a frissen sülő, meleg kenyér illata. Mi sokszor már alig várjuk, hogy megvághassük és megegyük a friss ropogós csücskét. :)

Megosztom hát Veletek az itthon kenyérsütőben sült egészséges kenyerem receptjét!

A következő dolgokat teszem a kenyérsütőbe:
375 ml langyos vizet, 550 ml teljes kiőrlésű lisztet, 550 ml finomlisztet. A közepébe és a négy sarokba mélyedést vájok. Középre jön egy fél szétmorzsolt élesztő, majd betemetem. Az egyik sarokba 3 "tekerentyű" méz (helyettesíthető 3 teáskanál cukorral), a szemközti sarokba 3 teáskanál himalájai kristálysó, a maradék két sarokba pedig 1-1 evőkanál olívaolaj, ezeket mind szintén betemetem.
Szoktam még ilyenkor beletenni egy jó adag őrölt köményt is (lehet akár egészet is, de én úgy nem szeretem). A kenyérsütőn kiválasztom a nagyobb méretet, a tetszőleges színt és a 2-es, gyors programon megsütöm. Amikor sípol teszek bele pirított magvakat, én a tökmag, lenmag, szezámmag, napraforgómag keveréket használom.
Miután megsült, örömmel harapok bele, a friss, ropogós, illatos kenyerembe! Nyamiiii... :D


Ezekben a kenyérsütőkben az a jó, hogy melegen is tartják a kenyeret. Sőt programozni is lehet. Mondjuk este bekészítjük és reggelre ott a friss kenyerünk! :)
Tulajdonképpen egy ilyen kenyér simán bekészíthető 10 perc alatt.

Még néhány ötlet és tapasztalat:
Azt vettem észre, hogy nem mindegy, hogy hogyan teszem be a keverőlapátokat. Akkor lesz a legszebb, ha egymás felé vannak fordítva a lapátok, tehát szembe néznek egymással.
A magvakat egyszerre szoktam megpirítani egy lábosban, és miután kihűlt egy edénykében tárolom. Így nem kell minden alkalommal külön pirítanom!
Teljes kiőrlésű lisztet a Spar-ban lehet jó áron kapni. Sokkal olcsóbb, mint máshol!
Kicsit lehet csalni, hogy a fehér liszt egy része helyett teljes kiőrlésűt teszünk, de ne essünk túlzásba, mert akkor nagyon tömör lesz (150 ml-t elbír).

Szóval jó sütögetést kívánok Nektek!
Ha esetleg valakinek szintén van jól bevált kenyérsütős receptje, azt is örömmel kipróbálnám! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése